Styrkelyft

Vad är styrkelyft?

Introduktion

Styrkelyft är en sport där man tävlar i grenarna knäböj, bänkpress och marklyft. Tävlingen består antigen av alla tre lyft och kallas då helt enkelt styrkelyft eller så tävlar man bara i bänkpress som går som en separat tävling eller event på en tävling. Den som lyfter mest vikt har vunnit och i styrkelyft summeras vikten till en total. Högst total vinner.

knäböj
bänkpress

marklyft

utrustad bänkpress
Kategorier, viktklasser, utrustat eller klassiskt

Det lät ju lätt att den som lyfter mest vinner. Lite krångligare är det dock. Man tävlar ju i viktklasser och sen är det ju herr och dam klasser såklart. Väger man lika avgörs tävling på kroppsvikt, dvs den som väger mindre vinner.

Viktklasser

Damer: -47, -52, -57, -63, -69, -76, -84 och 84+ kg.

Herrar: -59, -66, -74, -83, -93, -105, -120 och 120+ kg.

Sen tävlar man dessutom i ålderskategorier. Seniorklassen kallas oftast även öppna klassen från att den heter ’open’ internationellt. I seniorklassen får vem som helst tävla i men är man 23-39 år måste man tävla här, dock får yngre eller äldre får vara med om de klarar eventuell kvalgräns.

Junior är man from 1 januari året man fyller 19 till och med sista december året man fyller 23 år. Ungdom 14-18 år (sub-junior). Om man har åldern för någon av dessa får man dock tävla i öppna klassen om man vill (och klarar kvalgränsen).

Veteran (Master) är man fr.om året man fyller 40 år. Där har man kategorier M1, M2, M3 och M4 för 40+, 50+, 60+ och 70+.

Slutligen så kan man tävla med eller utan utrustning, där den senare kallas klassiskt (eller ’raw’). Utrustat styrkelyft (’equipped’) innebär att man får ha kläder eller utrustning som hjälper en att lyft. T.ex väldigt tajta och stretchiga dräkter eller lindor. Historiskt sett så var allt styrkelyft före 2010 i princip utrustat. Därefter kom det klassiska styrkelyftet snabbt och idag är det den snabbast växande kategorin och i Sverige är mästerskapen för klassiskt styrkelyft idag mycket större än det utrustade. Internationellt utgör dock utrustat styrkelyft fortfarande en stor del av lyftningen.

Utrustat styrkelyft är mer tekniskt och allt som oftast med högre vikter, ibland mycket högre. Tävlingarna är oftast lite mer spännande eftersom fler missar sina lyft.

Vill du läsa lite mer eller kolla referenser så finns en trevlig wikipediaartikel om styrkelyft. Funderar du på att börja tävla? kolla in vad som gäller på Täby AK för att tävla i styrkelyft.

klassiskt (’raw’) bänkpress
Vi är stolta över att ha representater i alla typer av styrkelyft. Vi har styrkelyftare och bänkpressare, från ungdomar till veteraner och tävlande från båda könen, i nästan alla viktklasser och tävlande i både utrustat och klassiskt styrkelyft.”

/Täby Ak

Paralyftning

Paralyftningen är också relativt utbredd och Para-bänkpress är en gren på Paralympics. Här tävlar man i olika klasser beroende på typ av funktionsnedsättning.