Börja tävla i styrkelyft!

Många som har styrketränat har fastnat för de tunga baslyften där knäböj, bänkpress och marklyft ingår. De är utmanande, roliga och man får ta i ordentligt. De flesta som har fastnat för dessa har nog någon gång tänkt tanken att börja tävla och det tycker vi är utmärkt. Här är lite info om hur man börjar tävla för Täby AK och hur vår tävlingsverksamhet är uppbyggd.

Krav för att tävla

Trist att börja med krav? ingen fara. Det här grejar du.

För att börja tävla på Täby AK ska du:

Vara medlem i Täby AK
Ha varaktigt intresse för styrkelyft
Var ren, dvs inte dopa dig.
Du behöver INTE vara stark!

Bli medlem

Att vara medlem och ha ett ”varaktigt intresse för styrkelyft”

Det innebär att man regelbundet tränar på Täby AK och lär känna dom på klubben som tävlar. I seriesystemet tävlar vi som ett lag. Vi passar varandra på träning, peppar och coachar varandra på tävling. När vi arrangerar tävlingar så turas vi även om att sköta sekretariat, städning, klovning och passning. Det betyder att man måste inse att man tävlar i en förening där man hjälps åt, även om sporten i mångt och mycket är individuell. Så kom ner och träna, lära känna dom som är där och anmäl intresse till någon i tävlingskommittén, styrelsen eller bara fråga någon som du vet tävlar så hjälper de dig till rätt person.

Bli medlem

Vår styrka

Täby AKs styrka ligger i att vi tränar och tävlar som ett lag. Vi har många framgångsrika lyftare för att vi har lyft upp varandra. Vi vill inte bli en anonym ”brevlådeklubb” där man anmäler sig och börja tävla och representerar en klubb på pappret som man inte är en del utav. Det finns sådana klubbar men Täby AK är inte en av dom.

Taggad? nyfiken?

Så om du är medlem och vill börja tävla eller inte är medlem så lös medlemskap och hör av dig till vår tävlingskommitté så guidar vi dig.

Kontakta Ida-Therese eller Fredrik Correa

Täby AKs tävlingsverksamhet

Klubbmästerskap (KM)

Täby AK arrangerar varje år kring december ett klubbmästerskap. Där är alla medlemmar på klubben välkomna att tävla oavsett om man är licensierad lyftare eller bara medlem som vill prova på. Det är en inofficiell tävling och man behöver inte ha licens eller ens korrekt utrustning. Det är ett perfekt tillfälle att prova på något som är väldigt likt ett riktig tävling men ändå lite mer avslappnat. Vill man börja tävla är det här det perfekta tillfället att lära känna sporten och föreningen.

Serietävlingar

Täby AK deltar sen i Svenska Styrkelyftsförbundets serietävlingar. Vi har 12 lag anmälda (herr/dam/veteran/bänk/styrkelyft). Serietävlingarna arrangeras på hemmaarenan hos alla föreningar som deltar, dvs vår sker på Täby AK och dessa går 4 gånger per år. Med resultaten här tävlar vi i serien som ett lag mot andra klubbar och man kan efter en säsong flyttas upp eller ner. I Elitserien går de bästa lagen till ett lag-SM och Täby AKs duktiga damlag har varit med på flera lag-SM de senaste åren och blev mästare 2022. På en serietävling räknas topp 3 eller 5 bästa resultaten så alla kan vara med och tävla oavsett nivå och få sitt resultant in på rankinglistor, använda dessa för kval till högre tävlingar m.m men de kanske inte räknas till lagets poäng.

Kan man inte delta på Täbys serieomgång går det ofta bra att tävla hos en annan klubb i distriktet på annat datum. Fråga styrelsen så kan vi hjälpa till att hitta plats. Om du tävlar på annan ort så kom ihåg att registrera ditt resultat hos mig så det läggs in i databasen.

Täby AKs lag säsongen 2024

Alla serier i Styrkelyft hittar du här.

StyrkelyftElitserien Dam SL klassisktTabell
Elitserien Herr SL klassisktTabell
Div 1 Herr SL klassisktTabell
Veteranserien Dam SL klassiskt Tabell
Veteranserien Herr SL klassiskt Tabell
UJ Herr SL klassisktTabell
UJ Dam SL klassisktTabell
BänkpressElitserien Dam BP klassisktTabell
Elitserien Herr BP klassisktTabell
Veteranserien Dam BP klassisktTabell
Veteranserien Herr BP klassisktTabell
Ungdom och Junior Herr BP klassisktTabell
Ungdom och Junior Dam BP klassisktTabell
[länkar till respektive tabell]

Distrikts- och regionala tävlingar

Nästa nivå är distrikt eller regionstävlingar. Distriktmästerskap är för oss Östra Svealands Styrkelyfts Förbundet (ÖSSF) och nästa nivå upp är Svealandsmästerskapen. Till dessa tävlingar ska man ha klarat en kvalgräns i en officiell tävling, t.ex serietävling, för att få vara med.

Nationella mästerskap

Nationella mästerskap är nästa nivå. Här är också kvalgränser. Täby AK har flera deltagare på alla nationella mästerskap, för ungdom, junior, senior och veteran i både utrustat och klassiskt styrkelyft.

Internationella mästerskap

Internationella mästerskap är högsta nivån och där går EM och VM och dessa går också för ungdom, junior, senior och veteran. På VM som gick i Halmstad 2021 som var junior, senior och veteran kombinerat hade Täby AK totalt 7 st deltagare med, flest av alla klubbar i hela Sverige!

Bli medlem

Serietävling på Täby AK