UJ-SM i Örebro 2023

UJ-SM Örebro 2023

En intensiv långhelg med grym lyftning

Helgen spenderades i Örebro för flera av våra ungdomar och juniorer i Täby AK. På plats hade vi juniorerna Hilma Vesterberg (-69), Tuva (-52) Hoffman och George Maric (-74). På ungdomssidan hade vi 6 lyftare: Tyra Hermander, Freja Bengtsson, Lukas Broström, Wilton Lindroth, Alexandros Ladis och Medi Didi. På plats för att coacha var Ida-Therese Lindeberg, Oskar Tell och jag själv.

Det blir mycket intryck och händelser över 3 dagar med övernattning, lyftning och häng runtomkring. Det går det svårt att sammanfatta kort men vi kan konstatera att våra lyftare skötte sig väldigt bra och proffsigt. Vi fick se fina prestationer som vi hoppas dom alla är nöjda med. Man får inte alltid alla lyften med sig men nästan alla satte personliga rekord och det blev till och med några medaljer. Coacherna är väldigt nöjda. Vi missade bara 17 av 81 lyft och endast två ingångsvikter vilket ger ett snitt på 7.1 godkända lyft. Detta är rätt bra för mästerskap när många är så pass nya i sporten samt att den nya bänkregeln är lite oförutsägbar. Ingen bommade ut sig heller så coacherna är helt klart nöjda och vi fick ut det mesta alla hade för dagen.

Här är superkorta referat men de lyftare som lagt ut meet recaps har jag länkat till om ni vill kolla lite filmer och läsa lite mer om deras tävling. Alla resultat från tävlingen hittar du i förbundets databas.

Mini recaps i kronologisk ordning

Tuva Hoffman – premiär på SM och andra tävlingen totalt efter att hon gjorde kval på serie 1 i februari. 4e plats och 282.5 kg totalt, PB med 17.5 kg. Tuva drog för bronset och det var såååå nära.

Hilma Vesterberg – rutinerad och slog nästan sitt gamla PB trots ändrade bänkregler. PB i böj och mark, guldmedalj och en total på 425 kg.

George Maric – 3dje plats efter en intensiv tävling med böj PB och mark-battle som George drog hem med PB. Totalt 550 kg, PB med 7.5 kg.

Tyra Hermander – rutinerad och gjorde sitt tredje SM som ungdom och har ytterligare ett kvar innan junioråldern. Knep bronset med 302.5 kg totalt.

Freja Bengtsson – Öppnade starkt med fin böj och PB men straffades av nya bänkregeln och trots att vikterna flög fick hon inte med sig alla kg. Avslutade med tre fina marklyft och total på 342.5, PB på 5 kg, och här finns mer i tanken när bänken sitter.

Lukas Broström – hade tuffa förberedelser för att få plats i -66 och det kostade några kilo på totalen. Trots det tävlings PB med 82.5 kg, en total på 482.5 kg, hela 160 kg mer än vad han gjorde förra årets på SM (!) och det blev ett brons. Vi ser fram emot en ännu starkare (och större) Lukas i -74 nu framöver.

Wilton Lindroth – gjorde sitt första SM och höjde sitt PB med 22.5 kg efter en 352.5 total. Stabil insats där det kommer komma många fler kilon nu när han kommer gå upp en viktklass till -66.

Alexandros Ladis – också premiär på SM efter att ha gjort en tävling och kvalat tidigare i år. Höjde sin total med 20 kg och slutade på 487.5 kg i SMs största grupp med 19 deltagare.

Medi Didi – ytterligare en lyftare som gör sin andra tävling denna gång. Fina lyft rakt igenom och hade gått 8/8 inför sista marken där det var säkrat nedåt och vi satsade högt för ett brons med en TUNG sista mark som tyvärr inte kom upp. Men vikten lättade och jag drar Medi drar den där vikten inom kort. 4a totalt, stark premiär. 550 kg totalt och PB med 45 kg.

Tack och vi ses nästa år igen!

En sak är säker, Täby Ak kommer tillbaka nästa år, ännu fler och ännu starkare. Tack Svenska Styrkelyftsförbundet, Örebro KK för en välarrangerad tävling. Stort tack också till alla lyftare, ledare och publik som var där. Stämningen var kul och vi ses gärna igen!

Category:
Uncategorized

Leave a Comment