Täby AKs ungdomsgrupp gasar in i 2022!

Ungdomsgruppen gasar vidare!

Under ledning av Sophia Granstad och Emil Lundgren, med assistans av Sebastian Forsberg, så drar det nu igång en ny termin för ungdomsgruppen. Gruppen har växt och upplägget har successivt anpassat för att ge alla möjlighet att träna så sin nivå. Nu under våren 2022, med start 15/1 så kommer man träna i 2 grupper, en träningsgrupp och en tävlingsgrupp för dom som redan kommit igång med att tävla. Som ni minns hade vi ju en hel hop ungdomar med på SM i Nässjö som tog medaljer och slog rekord.

Man kan numera träna i ungdomsgruppen 1, 2 eller 3 dagar per vecka vilket kostar 700, 1050 eller 1300 kr per termin. För de som vill tävla tillkommer även medlemskap i föreningen á 800 kr per år tills året man fyller 18 då man betalar som vuxen 1600 kr. Vill du veta mer eller anmäla dig så ta kontakt med Sophia (email). Alla är välkomna från 12 år och uppåt!

Våra ledare och verksamheten

I ungdomsgruppen fokuserar man såklart på baslyften och teknik i knäböj, bänkpress och marklyft. Att lära sig tekniken i dessa övningar är något man har igen oavsett vad man gör i framtiden. Det är bra träning för andra sporter men också egen träning för hälsan i framtiden. Sophia Granstad som är huvudansvarig är själv tävlingsaktiv inom styrkelyft. Hon tävlar dels för Täby AKs duktiga damlag som krigar i lag SM år efter år men har också representerat Sverige i landslaget. Sophia har hunnit göra ett flertal internationella tävlingar, bla VM och EM under 2021. Hon är också innehavare av det svenska rekordet i marklyft i -63 kilosklassen, 200 kg!

Emil Lundgren är en annan av våra mycket duktiga unga lyftare med fokus på bänkpress. Han blev för stark för sitt vanliga gym och hittade som tur var Täby AK. Emil började tävla och har sedan med raketfart slagit alla möjliga rekord. Han vann hösten 2021 VM i bänkpress I Litauen. Inte nog med det men han tog då även världsrekord för ungdomar -74 kg med hela 180.5 kg på stången. Detta resultat slog han dock kort därefter slog på SM i Nässjö och rankas som en av våra bästa svenska bänkpressare även i seniorklassen trots att han fem år kvar som junior. Emil är väldigt intresserad av att lära ut och vi kommer nog få se flera utvecklas till bänkpress-monster i ungdomsgruppen.

Till sin hjälp har de ofta Sebastian Forsberg som tränat och tävla i styrkelyft i många år nu.

3 snabba frågor till Sophia om ungdomsgruppen

Vad är roligast med att träna ungdomar?

-Det roligaste är att se dem utvecklas och växa som atleter och personer. Styrkelyft gör oss starkare både fysiskt och mentalt. Jag är så stolt över vad våra ungdomar har åstadkommit hittills.

Varför är styrkelyft en bra sport att träna som ung?

-Styrkelyft är lätt att anpassa efter sin egen nivå, vilket gör att alla kan träna tillsammans. Man får lära sig att utgå från sina egna förutsättningar och alla får uppleva en konkret och tydlig utveckling, oavsett vart man börjar. Dessutom brukar det fungera bra att kombinera med andra sporter.

Hur var det att coacha dina adepter på SM i Nässjö 2021?

-Vi var ett stort gäng som åkte dit och framförallt är jag stolt över att alla tävlande lyftare i grupperna lyckades kvala! Vi hade väldigt kul och lyftarna skötte sig exemplariskt. Dessutom fick vi med oss ett gäng medaljer hem, vilket såklart är extra kul!

Vi önskar ungdomsgruppen, Sophia och Emil en härligt säsong 2022 och ser fram emot att se gruppen utvecklas!

Category:
Allmänt Tävling Träning Ungdom

Leave a Comment