Hejdå motivation, hej disciplin

Nu ska det tränas

New year, new you. Många nyårslöften och nu ska vi tag i hälsan, styrkan och formen. Den ständiga frågan många ställer sig, ”hur håller man sig motiverad till träningen?”. Svaret är nog att det ska man nog kanske strunta i. Hejdå motivation, hej disciplin! Verkar det konstigt? läs vidare och se vad du tycker.

Hur ofta tränar du?

En väldigt viktig grund i all träning som många inte inser är att faktiskt dyka upp och göra jobbet, vecka ut och vecka in. Det handlar såklart om sömn, kost och träningsprogram men det är väldigt lite värt om inte träningen blir av. Det många kämpar med är motivationen: det är ont om tid, man är trött, ”är jag på väg att bli sjuk?”, lite ont här och där och ibland är man ju helt enkelt ”inte sugen”.

Jag har själv både privat och i mitt tidigare yrke som läkare frågat många personer många gånger hur ofta dom tränar och svaret kommer ofta rätt snabbt, t.ex ”tre gånger i veckan”. Min följdfråga då är alltid ”så vilka tre dagar tränade du förra veckan?”

Nu tar det lite längre tid, svaret dröjer lite, ”hm, jo i måndags vabbade jag så den försvann. Min fru reste sen iväg med jobbet så det blev nog bara onsdagen faktiskt”.

”Veckan innan då?”

Ja då var svärmor på besök, katten sjuk, knäet värkte, mycket på jobbet, trött osv. Så här kan man hålla på och man inser rätt snabbt att de flesta inte tränar så mycket som de tror att de gör eller vill göra. Det finns såklart massa bra skäl till missad träning men det blir också tydligt att många har problem med kontinuiteten.

Flexibel och samtidigt oflexibel

Att få till träningen handlar dels om att vara flexibel och samtidigt vara helt oflexibel. Vi stannar inte hemma från jobbet för att vi känner oss lite omotiverade. Du borstar tänder, går ut med sopor och handlar mjölk utan motivation överhuvudtaget. Det är sånt vi bara gör. För att få till träningen så är det bra att vara väldigt oflexibel, det är bara något man bara gör, som måste göras. Punkt. Många som tränar frekvent i ur och skur, röda dagar, tidiga mornar har en självbild som stämmer med det. ”jag är en person som tränar, alltså tränar jag”. Jobba med självbilden, bestäm dig för att vara en sådan person och var oflexibel. Med det sagt så kan lite flexibilitet vara bra. Flytta runt lite pass, planera om långa pass om du inte hinner. Den bästa träningen är den som blir av.

Så bestäm dig för att du är en person som tränar. Bestäm ett schema och att aldrig stryka pass, bara flytta på dom eller korta ner dom om det behövs. Nu kommer du få mycket mer träning gjord. Vänta inte på motivationen, den kommer av vanan och framstegen.

Motivation ut, disciplin in.

Jag frågade några lyftare hur de såg på motivation kring träning och Sophia Granstad, en av våra elitaktiva damer som tävlat på SM, EM och VM och innehar det svenska rekordet i marklyft svarade så här:

Sluta försöka vara motiverad och jobba med att vara disciplinerad istället. Jämför inte din träning med det roligaste du har i livet, utan behandla det precis som du behandlar skola/jobb. Det kanske inte alltid är kul att träna, men det är lite roligare än att svara på mejl? Ibland finns det bra anledningar att inte gå till skolan/jobbet, till exempel om du är sjuk och ibland är det läge att ta semester. Men du stannar inte hemma på morgonen bara för att du känner för det och du stannar inte hemma två veckor extra efter att du varit sjuk för att det är jobbigt att komma igång igen. Låt det vara samma sak med din träning!

En nöjd Sophia Granstad på VM i Halmstad 2021
Sophia Granstad ler inför marken på VM i Halmstad

Träning är inte rolig. Alltid.

Testa att fråga någon av våra framgångsrika lyftare hur ”kul” de tycker att träningen är. Jag tror de flesta knappt kommer förstå frågan. Det är kul att tävla, det är kul att träffa lite kompisar på AK, det är kul att slå ett PB. Allt annat, dvs 99% av träningen är något man gör. Det gör man för att man har ett plan, ett mål eller en självbild där man ser att man tränar. Det är ett jobb som ska göras. Glädjen ligger mycket i att få det gjort och att sakta men säkert utvecklas, inte i ”roliga” pass. Jag gjorde själv 211 st träningspass under 2021. Väldigt få av dom 3956 seten jag gjorde var roliga men jag är glad att jag gjorde dom.

Slutligen ett tips från Stronger By Science och Greg Nuckols om An Evidenced-Based Approach To Goal Setting And Behavior Change.

Lycka till med träning och kommentera gärna om du har andra åsikter eller tips!

Med vänlig hälsning,

Fredrik Correa

Fredrik är licensierad lyftare i Täby AK, sitter i styrelsen och har tävlat på veteran-EM och VM och vunnit DM för seniorer i -93 kg två år i rad. Har en obesvarad kärlek till knäböj och älskar marklyft. Bänk är något man gör emellan de riktiga lyften.

Category:
Allmänt Träning

Leave a Comment