Täby AK Ungdom och Juniorer

En växande del av Täby AK!

Täby AK har under några säsonger nu satsat friskt på ungdomar och juniorer i lite olika formen men nu landat i en modell som vi upplever fungerar väldigt bra för både klubb och aktiva. Vi är väldigt glada och stolta över våra ungdomar som tränar på flitigt, utvecklas och har kommit in i sporten på ett mycket bra sätt. De skördar mycket framgång och Täby AK ligger i topp i antalet deltagare på UJ-SM.

Ungdom

Man är ungdom, eller sub-junior som det heter internationellt, mellan 14 år fyllda till och med det året man fyller 18. Det ingår inte personligt program i avgiften men vi hjälper gärna till att hitta något som funkar om behovet finns. I medlemsavgiften ingår dock tävlingslicens, anmälningsavgifter till tävlingar samt coaching på tävling. Sveriges billigast ungdomsträning skulle vi vilja påstå. Vi tränar inte på fasta tiden men har lagträningstider och då vi har ca 50 aktiva lyftare i klubben som tränar regelbundet så har man alltid erfarna lyftare i lokalen och också kontinuerlig kontakt med coach och styrelse. Den här modellen kräver lite mognad och eget ansvar för träningen men ger också stor frihet och vi ser hur många ungdomar dels tränar ihop gemensamt och också har integrerats väldigt bra med övriga lyftare.

Ungdomslyftarna tävlar frekvent på serietävlingar, distriktsmästerskap och SM. De tävlingar som kräver resa och boende så arrangerar klubben detta och vi bor ihop med ledare på plats och sköter transport till och från orten samt coachar på plats utan extra kostnad i dagsläget.

Juniorer

Juniorer är man från det året man fyller 19 tills man är 23 år fyllda. Här kan man få coaching på tävling i mån av tid och om coach ändå är på plats för att coacha ungdomslyftare men annars får man lösa det själv med t.ex en träningskamrat i klubben. Träningsprogram får man bekosta själv men det finns bra coacher i klubben som kan hjälpa till med det. När man tävlar på t.ex SM så hjälper vi till med resa och boende då man åker och bor med ungdomsgrupp och juniorer tillsammans.

Om verksamheten

I ungdomsgruppen fokuserar man såklart på baslyften och teknik i knäböj, bänkpress och marklyft. Att lära sig tekniken i dessa övningar är något man har igen oavsett vad man gör i framtiden. Det är bra träning för andra sporter men också egen träning för hälsan i framtiden. Träningen bedrivs främst i våra lokaler men en del äldre lyftare, junior framförallt, kanske bedriver en del av sin träning närmare hemmet men regelbunden träning på våra klubb är något vi förespråkar om som de flesta också gör. Träningen bedrivs alltså självständigt men tillsammans med övriga lyftare i lokalen och man har alltid tillgång till sällskap och hjälp på plats om man tränar kring våra lagträningar och man har alltid tillgång till styrelsen för råd, stöd och samt coachen för frågor kring program m.m.

Våra ungdomar och juniorer deltar framförallt i våra Ungdoms och juniorserier men duktigare lyftare är även med i våra dam- och herrlag och representerar. Alla serier som Täby AK deltar i kan du se här och lite om hur tävlingsstrukturen inom styrkelyft ser ut. Grunden i tävlandet är serietävlingarna och de arrangeras fyra gånger per år i vår lokal på Täby AK. När det gäller mästerskap så sker det i distriktet (DM) eller i hela landet (SM) på olika platser från år till år.

Andra erfarna lyftare hjälper till med coachingen (handler) på tävling och det finns även de i klubben som hjälper till med träningsprogram (programming) för våra ungdomar. På tävlingsdagarna brukar framförallt Oskar Tell, Ida-Therese Lindeberg, Emil Lundgren och Fredrik Correa hjälpa till med coachningen och också resa ner och bo med ungdomar och junior på tävlingar ute i landet.

Tveka inte att höra av dig om du vill provträna eller har frågor!

Oskar Tell

Ida-Therese Lindeberg

Emil Lundgren

Fredrik Correa