Allt du behöver veta om serietävlingarna 2022

Allt du behöver veta om serietävlingarna 2022

Nu ströks ju tyvärr serie 1 men tävlingen blir kvar som kvaltävling. Det här med Serier kan ju verka lite konstigt för alla nya så jag tänkte försöka reda ut lite vad som gäller. Så här kommer massa info om serietävlingar, vilka serier Täby AK är med i och hur serietävlingar skiljer sig mot t.ex mästerskap. Kommentera gärna om du har frågor eller om något är oklart!

Hur funkar seriesystemet?

Vi börjar först med hur seriesystemet fungerar och vilka andra tävlingar som finns. Det här har vi skrivit lite om på tävlingssidan redan men det här blir lite grundligare.

Serietävlingarna är själva stommen i styrkelyftet i Sverige. Här kan alla tävla på alla nivåer från ungdom till veteran, sida vid sida. Lagen och klubbarna tävlar mot varandra och fajtas om placeringar. Alla lyftarna kan också individuellt använda serieresultat för att kvala till mästerskap. Utan serier blir styrkelyftet lite fattigt för det är här den stora massa av lyftare tävlar och utvecklas. En del börjar med att göra ett Klubbmästerskap eller inofficiell prova-på tävling. Serietävlingen är dock alla lyftares första riktiga möte med sporten och första gången man får ett officiellt resultat registrerat i SSFs databas.

Utöver serier har vi sedan (i rangordning) olika mästerskap:

  • > Distriktsmästerskap (DM)
  • > Länsdelsmästerskap (Svealandsmästerskapen för oss)
  • > SM (ungdom, junior, öppna och veteran)
  • > EM och VM då man representerar landslaget

Alla dessa skiljer sig på många sätt mot serietävlingar men det redogör jag för lite längre ner i bloggposten.

Svenska Styrkelyftsförbundets alla serier 2022 hittar du här. Det finns serier för alla klasser och kategorier:

  • > Klassiskt vs utrustat
  • > bänk vs styrkelyft
  • > ungdom, junior, senior och veteran
  • > herr och dam

I de serier där det finns många deltagare så finns det dessutom olika nivåindelning: Elit, Allsvenska, Div 1 osv. så det blir totalt sett blir det hela 32 olika serier!

Klubbar anmäler vilka serier man vill ställa upp i. Det krävs att man kan mönstra på ett ’lag’ dvs minst 3 (eller 5) lyftare i den kategorin. Man kan vara färre men straffas då eftersom laget tävlar med summan av sin poäng. Med färre deltagare blir ju summan blir lägre och det blir svårt att konkurrera. Summan som avses är poäng och inte kg. Egentligen ska det vara IPF-GL poäng som är den sanktionerade formeln från IPF. Nationella förbund kan dock använda äldre varianter och i Sverige används fortfarande det äldre systemet med Wilks-poäng. Poäng-systemen gör att en lättare lyftare som kanske lyfter färre kg än en tyngre lyftare ändå får en högre poäng.

En klubb utan lag anmälda till serier kan fortfarande köra serietävlingar. Då registreras resultaten endast i rankingen och lyftarna kan använda resultatet för ranking eller kval till mästerskap. Klubben är dock inte med och tävlar i seriesystemet.

Täby AK är anmält i 8 st serier. Du kan i tabellen nedan se alla lagen och länkar till respektive serie. Observera att tabellen dock är tom på resultat nu eftersom ingen serieomgång än har genomförts.

Vems resultat räknas och hur funkar det?

Serien avgörs i fyra omgångar, serie 1-4. Förbundet bestämmer i vilken period en viss serieomgång ska gå. Perioden brukar vara ca 11 dgr, vanligtvis från en torsdag och till helgen därpå. Dessa perioder ligger i februari, maj, september och november men kan hamna lite olika beroende på hur mästerskapen planerats in. Inom den bestämda serieperioden kan varje klubb välja vilken dag den vill arrangera sin serietävling. Ibland kan andra tävlingar råka ligga inom serieperioden och de kan då räknas in i serieomgången.

I år blev som bekant serie 1 inställt så seriens slutplacering kommer avgöras av endast omgång 2-4 (om allt går vägen resten av året!). I varje omgång arrangerar således varje klubb serietävling. Undantagsvis kan vissa klubbar inte arrangera egna tävlingar så lyftare deltar på andra klubbars serier men tävlar för sina egna lag ändå. På vår serietävling är i princip alla våra egna licensierade lyftare som vill välkomna att tävla. I mån av plats låter vi lyftare utifrån vara med. Varje lyftares resultat räknas om till en poäng (Wilks). De bästa resultaten för varje serie räknas in i lagets poäng. Hamnar man utanför så registreras det som ”ranking”. Det betyder att man bidrog inte till lagets poäng men har ett resultat för kval och ranking.

Det är svårt på förhand att veta vilka resultat som räknas eftersom folk kan bli skadade eller sjuka så alla deltagare blir viktiga. För att klättra i tabellerna krävs bra poäng varje omgång och saknas det deltagare får man väldigt låg poäng (Se exempel nedan i bilderna).

Det kan hända att en lyftare registreras i flera serier. Tex så i Herr och Dam (det som kallas öppna klassen) kan alla tävla. Så t.ex en herr-veteran som också får ett topp 3 resultat i kategorin herrar kommer räknas i båda serierna. Om en Täbylyftare inte kan vara med på vårt eget serietillfälle pga schemat så går det i mån av plats att tävla på en annan klubbs serietävling annat datum. Det registreras då på samma sätt för Täby i ranking eller serie.

Exempel på tabell. Veteranserien 2019.

Så här ser serien ut efter ett helt år. Fyra omgångar med poäng i varje omgång och summan av alla omgångar avgör slutplacering. Här ser man också hur mycket för få deltagare påverkar slutresultatet.

Vilka serier tävlar Täby AK i 2022?

Säsongen 2022 deltar Täby AK i följande serier

StyrkelyftElitserien Dam SL klassiskt
Div 1 Herr SL klassiskt
Div 5 Herr SL klassiskt
Veteranserien Herr SL klassiskt
BänkpressAllsvenskan Dam BP klassiskt
Elitserien Herr BP klassiskt
Veteranserien Dam BP klassiskt
Veteranserien Herr BP klassiskt

Täby AK deltar alltså i 8 st serier. Länkar till respektive tabell är länkad ovan. Täbys damer deltar i två serier: Dam Elit SL, Allsvenskan Dam BP och Veteran BP. Herrarna deltar i klassiskt styrkelyft i herr Div 1 och Div 5 samt Veteranserie. På bänksidan deltar herrarna både i elit- och veteranserien bänk. Vi startade ett till herrlag för några år sedan då antalet tävlande växte så fler skulle få chansen att representera Täby AK och det laget fick börja i Div 5. Sedan dess har ingen serie slutförts pga Covid så inga lag har kunnat flyttas upp eller ner. Förut hade vi ett lag i Veteranserien Dam SL klassiskt men den serien har utgått i år pga för få anmälda lag (gissar jag). Det hade ändå inte blivit något spännande eftersom halva Dam-veteranlandslaget tävlar för Täby 😉

Täby AK har tidigare också haft lag i utrustat styrkelyft och utrustad bänkpress men fick inte ihop tillräckligt många lyftare i år för det och antalet lyftare som tävlar i utrustat sjunker tyvärr i Sverige generellt.

Hur skiljer sig en serietävling från t.ex mästerskap?

Kvalgräns vs ingen kvalgräns

En serietävling har ingen kvalgräns. Här kan alla vara med i mån av plats. På mästerskap är det i de flesta fall en kvalgräns man måste uppnått på en tidigare tävling för att få vara med (oftast under senaste året). I vissa tävlingar kan man även anmäla sig på ranking, t.ex om man är rankad 10 i Sverige bland herrar -74 men inte nått kvalgränsen kan man ändå vara med då de 12 bästa på rankingen kan anmäla sig.

Fasta viktklasser vs ”ingen” viktklass

På en serietävling anmäler man sig inte i någon viktklass men ens resultat kommer räknas i den viktklassen man väger in på. Väger man 93.2 så räknas resultatet i -105 kg som herr, väger man in på 92.8 så räknas det i – 93 kg. Det spelar ingen större roll för poängen, tvärtom kan det ibland vara bra för poängen och laget att tävla i sin naturliga vikt. Vill man dock använda sitt resultat för att kvala in på t.ex ett SM är det dock viktigt att väga in och göra ett resultat i den klassen på serien. På ett mästerskap är man anmäld till en viss viktklass och klarar man inte invägning så får man inte vara med.

Tävling i grupp med viktklass jämfört med blandat

På ett mästerskap tävlar man i en grupp med alla andra i samma ålder, kategori och viktklass t.ex Junior Herr -74 kg. Om gruppen är liten kan den ibland slås ihop med en annan viktklass. På en serietävling blir det mer huller om buller då grupperna delas in efter ingångvikt i knäböj så det kan bli ganska mixade i storlek, kön och viktklass.

Bara Täbylyftare jämfört med lyftare från olika klubbar

En annan skillnad för en Täbylyftare är att tävlingen allt som oftast görs på Täby AK om man inte pga förhinder tävlar hos någon anan klubb på en annan dag. Hos oss är det främst Täbylyftare med. Nu när klubben växer har vi svårt att erbjuda plats till utomstående lyftare pga platsbrist. På ett mästerskap är man ju ensam eller väldigt få från samma klubb i samma klass och man tävlar istället tillsammans och mot andra aktiva från andra klubbar.

Vad är våra mål med serielagen?

Som seriesystem fungerar så kommer automatiskt de bästa 3 eller 5 resultaten (beroende på serie) räknas för laget varje omgång. Deras poäng räknas ihop till en totalpoäng som placerar oss i serietabellen. Slutplaceringen i tabellen avgörs efter serie 4 om man går upp eller ner till kommande säsong eller om man går till lag-SM (endast Elit). Det två bästa och de två sämsta lagen flyttas upp respektive ner. Som växande förening med många duktiga lyftare så har vi såklart ambition att ha dels många lag i olika kategorier men också befinna oss så högt upp i seriesystemet som möjligt. Samtidigt har vi många lyftare som även tävlar nationellt (SM) och internationellt (EM, VM) så på individuell nivå så kan ju dom ofta prioritera sina mästerskap framför serien vilket man får respektera. Därför är bredden viktig eftersom inte alla lyftare kör alla serier men vi ändå måste få till så bra totalpoäng som vi bara kan.

Frågor på det?

Kommentera nedan eller prata med någon i tävlingskommittén (Fredrik Correa, Oskar Tell, Karin Caesar). Det går såklart bra att maila mig också.

Lycka till och heja Täby!

/Fredrik Correa

Category:
Tävling

Leave a Comment