10 saker som gör styrkelyft till en fantastiskt bra sport!

10 saker som gör styrkelyft till

en fantastiskt bra sport!

Styrkelyft är en fantastiskt sport. Det tycker iallafall vi som snöat in på den. Men varför är det det så och vilka är alla fördelar bortom att böj, bänk och mark är så fantastiskt kul? Här listar vi 10 klockrena argument varför du ska tipsa din kompis om styrkelyft. 

Gemenskap

Den här punkten är med en eloge till alla atletklubbar där ute men det här så tätt ihop med sporten. På en atletklubb är det aldrig problem att be om hjälp med pass, be om råd, dela stång m.m. Man är där för att träna och även den starkaste behöver hjälp ibland och det är så gott som alltid trevlig nere i lyftargrottan. Efter att ha varit involverad i föreningsliv i andra idrotter i över 20 år så kan jag säga att styrkelyft ligger bra till när det gäller gemenskap! Det riktigt unika är alla tränar ihop sida vid sida, killar, tjejer, unga, gamla. Du får 10 sekunder på dig att komma på en annan sport där alla tävlar och tränar ihop… 9…8…7…….1. Hur gick det?

Tyra tränar

Styrka är bra

Idrott är sällan dålig i rätt dos, man rör på sig, har kul, får lite bättre flås kanske. Men alla idrotter är lite olika och de flesta idrotter måste ändå komplettera sin sport med styrketräning för att bli starka. Det behöver vi inte inom styrkelyft, vi gör bara det roliga! Styrka är också väldigt underskattat för hälsa och välmående. “jogga” är ju det folk ser framför sig när de hör ”livstilsförändring” eller när någon säger “tänk på hälsan”. Faktum är att regelbunden styrketräning är mycket mer hälsosamt än vad man tidigare trott. Det är avseende flera olika faktorer som t.ex cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Styrkan är också grunden till all rörelse. Tänk om alla pensionärer vore lite starkare, vad mycket roligare de skulle ha om de fortfarande skulle kunna vara ute och gå och röra sig som de ville. Tänker du långsiktigt på hälsan och vill vara aktiv som gammal är styrkan a och o. Det är svårt att jogga om man inte kan resa sig från en stol och kondition må vara nyttigt men du bygger ingen styrka och muskelmassa av det. Vill du läsa mer så kolla in Andreas Abelssons mastiga artikel i ämnet.

Ellinor på VM i styrkelyft

Basövningar som är bra för det mesta

Många idrotter är roliga och en del saker kan man ha nytta av hela livet. Gymnastik är en sådan sak, en riktigt bra grund för alla andra idrotter. Styrkelyft består ju som bekant av de tre mest klassiska baslyften: knäböj, bänkpress och marklyft. Nästan alla sporter på lite högre nivå har dessa i sin fysträning. Så, tid spenderad på styrkelyft är aldrig bortkastat, du kommer bli starkare och få en liten bättre bas både i vardags, för hälsan och för andra idrotter. 

Rolle tar fuld på VM i bänkpress

Billigt att träna och tävla 

Nu ska vi inte raljera för mycket över kommersiella gym men det du betalar för ett kvartal hos en flottare kedja räcker till ett årskort på en vanlig atletklubb. Dessutom får du tillgång till en lokal som är optimerad för det som är roligast, lyfta tungt i baslyften! förutom medlemskap är det en rätt billig sport om man gör de som lite hobby. Ett bälte som du kan ha i 20 år, några skor och knäskydd och du är klar. Med tävlingar och resor kan de bli lite mer investeringar men jämför vi det med vad föräldrar betalar för ett barn som rider, spelar hockey eller tennis är det struntsummor. Tror du mig inte så kolla här, listan över Sveriges dyraste sporter.

Niclas kör sitt första klubbmästerskap

Du kan göra det nästan överallt 

Har ju precis snackat upp atletklubbarna och hur de är optimerade för lyftning så vad menas med det här? jo, många sporter kräver väldigt särskilt arena, tänk hockey, golf och tennis. Många idrottsutövare får ta lite paus på semester eller när de reser för att det kan vara svårt att få till sin sport. Vanliga gym är inte optimala men de finns nästan överallt och lite hjälpligt kan man få till sin träning nästan i alla gym, iallafall så man överlever en semester. Är man riktigt ambitiös så går det ju faktiskt rätt bra att träna hemma om man har lite plats. Har sett många elitlyftare göra knäböj i köket i lägenheten nu under pandemin men det är kanske lite mer extremt. Men har man en källare, garage eller förråd med 3×3 meter så kan man ju bygga sin atletklubb hemma. Det är lite jobbigare om man håller på med simhopp, eller hur? 

Träna när du vill, så mycket du vill 

Ett riktig favoritargument! Eftersom det är en individuell sport kan du ju träna precis när du vill! att kunna öka och minska träningsfrekvensen som det passar med jobb, skola, familj och resten av livet. En skada kanske sätter lite stopp ett tag men så fort du är bra är du med igen och du kan till och med fortsätta genom skadan och träna på det som funkar, i samma miljö och med samma sociala umgänge. Ta en paus eller gasa på lite extra? Du väljer själv!

Lång ”karriär” 

”Är inte han lite för gammal för att [insert sport x]?” I styrkelyft kan man börja som ung, som vuxen, som gammal. Man kan sluta för att 10 år senare komma tillbaka. Det går att träna och tävla i sporten på alla nivåer, i alla åldrar. Många sporter har ju inte ens match och seriespel för vuxna eller veteraner. Vi har allt från klubbmästerskap till VM och du kan vara 100 år och fortfarande vara med. Ta en paus? inga problem, välkommen tillbaka när suget kommer!  

Bästa stämningen 

Var inne på det här under punkt 1 men då lite mer fokus på vardagen och hänget på klubben. Faktum är att det är bra stämning inom sporten generellt. Du kommer märka om du tävlar att det är rätt lätt att lära känna folk över hela landet och till och med utomlands. Vi styrkelyftare är ett rätt trevlig och välkomnande gäng. Du kan ju jämföra, åk till Göteborg och kliv in nere hos Frölunda och säg “Hej jag spelar hockey i Stockholm, får man vara med ett pass?” 😉 Samma sak skulle dock funka helt okej nere på deras atletklubb, du kan glida in där i Täby AK tischan och lovar att du skulle känna dig hyfsat välkommen. 

Sverige ligger långt fram i styrkelyft 

En sak som är kul är ju att Sverige har ett bra arv av duktiga styrkelyftare och nu när sporten växer både här och internationellt blir du ju del av svensk idrotts framgång. Om man är ung idag och vill bli duktig på en sport skulle jag säga att man inom styrkelyft har bra förutsättningar. Rikligt med klubbar, bra coacher och ett aktivt förbund och massvis av duktiga förebilder bland alla killar, tjejer, gubbar och tanter som kör. När man inte tävlar själv kan man ju kolla på våra duktiga elitlyftare som lyfter mot världens bästa.

Väldig mixad sport 

Många sporter är rätt segregerade. Det kan var kön, inkomst eller t.ex geografiska begränsningar. Styrkelyft finns överallt och inkluderar alla. På SM de senaste åren har det varit fler tävlande damer än herrar och sporten växer på bra hos unga killar och tjejer. Det finns således bra förutsättningar för att sporten ska fortsätta växa och vara en trevlig och mixad miljö även i framtiden. Det uppskattar iallafall jag personligen väldigt mycket. 

bli medlem

Jaha, det var 10 starka argument. Är du inte såld än, håller du inte med? ingen fara, jag kan nog leta fram 10 till. Leta upp en atletklubb och börja träna istället. Har ditt barn inte hittat någon sport än? letar du själv efter en ny aktivitet som passar in i livspusslet? Tipsa en vän och skicka artikeln till dom och sen är ni båda välkomna hit. Här är sporten för er. Vi ses!

Med vänlig hälsning,

Fredrik Correa

Styrelsemedlem i Täby AK. Tränar och tävlar i styrkelyft och önskar han hittat sporten tidigare. Kontakta.

Category:
Allmänt

Leave a Comment